TB80, beheer en onderhoud van de sprinklerinstallatie

Het CCV heeft in augustus 2019 het Technisch Bulletin 80 (hierna TB80) uitgegeven ter vervanging van hoofdstuk 11 van het VAS en hoofdstuk 20 van NEN-EN 12845+NEN 1073. Deze hoofdstukken bleken niet toereikend voor de Europese normen.  

De verschillende voorschriften (zoals o.a. NEN, NFPA, VdS, FM) zijn het grotendeels wel eens over welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden. Hoe vaak deze werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, daar waren ze het onderling over oneens. 

Het TB80 is een universeel voorschrift voor het beheer en onderhoud van sproei- en sprinklerinstallaties. Oftewel, het maakt niet uit welk voorschrift waarop de installatie is aangelegd, als je het TB80 volgt, dan voldoet het onderhoud aan de hoogste eisen. 

Zo zijn er bepaalde werkzaamheden die elke 2 weken uitgevoerd moeten worden, maar ook jaarlijkse en meerjarige onderhoudspunten staan vastgelegd in het TB80.  

Elke 2 weken een monteur over de vloer, is dat niet een beetje vaak?  
Nee, het hele doel van een sprinklerinstallatie is een brand zo snel mogelijk blussen (of beheersbaar maken) om schade te voorkomen. Je investeert veel geld in een sprinklersysteem maar dan moet hij het natuurlijk wel doen op het moment dat je het nodig hebt: als er brand uitbreekt! En om die zekerheid te hebben is het nou eenmaal belangrijk dat de sprinklerinstallatie elke 2 weken wordt getest. Dat is beter voor jouw gemoedsrust maar het wordt meestal ook verplicht door de verzekeraar. 

Hoe zit het dan met het jaarlijks onderhoud, moet ik dat in de gaten houden? 
Als je voor een meerjarenonderhoudsplan kiest bij VST hoef jij je geen zorgen te maken over het onderhoud. VST neemt alle onderhoudswerkzaamheden in eigen handen en verzorgt dat de certificering van jouw sprinklerinstallatie altijd in orde is.

Vorige
Vorige

“We worden de grootste van Europa”

Volgende
Volgende

Droog vs nat: wat nu?