Droog vs nat: wat nu?

Als je aan sprinklers denkt, denk je waarschijnlijk aan water. Nu klopt dat in zekere zin ook wel want als de sprinklers in werking moeten treden komt er water uit de sprinklers gesproeid. Toch spreken we van droge en natte sprinklersystemen, wat zijn de verschillen?

Eerst even wat basics, een sprinklersysteem bestaat uit verschillende onderdelen: sprinklerkoppen en leidingen, meldinstallatie, alarmkleppen, sprinklerpomp en een watervoorraad. Sprinklerkoppen gaan open op het moment dat er brand uitbreekt en sproeien water in een bepaalde radius rondom de sprinkler. Dit water komt via de leidingen vanuit de watervoorraad.

Bij de zogeheten natte sprinklersystemen zit er altijd water in de leidingen. Daarmee sproeit het water er vrijwel direct uit op het moment dat de sprinklerkop opent.

Bij een droog sprinklersysteem zijn de leidingen gevuld met lucht en vullen de leidingen zich pas met water als de sprinklerkop openspringt en de perslucht ontsnapt.

Je zou zomaar kunnen denken, als er altijd water (in plaats van lucht) in de leidingen zit heb je sneller een brand geblust.

Toch zijn er veel situaties waarbij het niet handig is om een natsysteem te installeren. Denk bijvoorbeeld aan omgevingen waar de temperatuur bij of onder het vriespunt komt. Water zet namelijk uit als het bevriest en dan kunnen de leidingen kapot springen met als gevolg dat je sprinklersysteem het niet meer zal doen als je het nodig hebt. Daarom zie je droge sprinklersystemen veel in ruimtes zoals vriescellen en koelhuizen. Ook zie je dit type sprinklers vaak in buitenruimtes, denk hierbij aan overkappingen of busgarages bijvoorbeeld.

Inmiddels zijn er meer dan 100 verschillende types droge sprinklers, een voor elke denkbare situatie. Je kunt ze onderverdelen in een staande variant (dry upright), een horizontale variant (dry horizontal sidewall) en de zogeheten dry barrel variant.  

Neem snel contact met ons op als je advies wilt over welke sprinklerkoppen het beste zijn voor jouw pand. VST Fire Solutions heeft alle kennis in huis om voor jouw situatie de juiste sprinklerkop te kiezen.

Vorige
Vorige

TB80, beheer en onderhoud van de sprinklerinstallatie

Volgende
Volgende

Samenwerking met Hogeschool Utrecht