Sprinklerkoppen = keuzestress?!

 Kan je door de sprinklerbomen het sprinklerbos niet meer zien? Krijg je stress van alle verschillende sprinklerkoppen en kom je er niet uit welke je moet kiezen? Lees dan snel verder, wij zetten het allemaal voor je op een rijtje!

Grofweg kunnen we sprinklerkoppen in 4 categorieën plaatsen.

  • Staande sprinklers (upright)

  • Hangende sprinklers (pendent)

  • Verborgen sprinklers (concealed)

  • Wandsprinklers (sidewall)

We horen je al denken: “Fijn die lijst maar ik ben nog geen steek verder”. Blijf lezen want we leggen het je hieronder uit. 

sprinklerkoppen.png

Staande sprinklers

standard upright sprinkler.png

Ook wel upright sprinklers genoemd. De naam zegt het al: ze staan omhoog. Dit soort sprinklers worden met name gebruikt in panden waar het plafond niet heel hoog is en/of als er veel verkeer heen en weer rijdt. Als de sprinkler van het plafond naar beneden hangt dan is de kans veel groter dat er per ongeluk iets of iemand tegen aan tikt en de sprinklerkop afbreekt. Daarom kom je dit type sprinklerkop met name tegen in o.a. bedrijfshallen, magazijnen en parkeergarages.

Deze sprinklerkoppen sproeien het water tegen een “dakje” aan, in technische termen heet dit een spreidplaat. Hierdoor ontstaat een mooie koepel sproeipatroon.

Dit type sprinklerkop wordt het meeste gebruikt in de sprinklerindustrie.

Hangende sprinklers

Ook wel pendent sprinklers genoemd. Dit type sprinklerkop hangt aan sprinklerleidingen met de sproeikop naar beneden en sproeit het water in een koepel- of conische vorm. De leidingen kunnen zichtbaar, deels zichtbaar of verborgen zijn. Bij een verlaagd plafond, zoals je veel in kantoorpanden ziet, zijn de leidingen weggewerkt, maar het komt ook regelmatig voor dat de leidingen verstopt zitten tussen de cannelure.

Je ziet dit type sprinklerkoppen vaak in retail- en kantoorpanden, maar ook in scholen en zorginstellingen kun je ze vaak in het wild spotten.

Verborgen sprinklers

Ook wel concealed sprinklers genoemd. Ze zijn verborgen, dus als je niet weet waar je naar moet kijken, zul je ze niet zo snel zien. De twee belangrijkste redenen om voor een verborgen sprinklersysteem te kiezen zijn esthetiek en anti-vandalisme.

Stel: je hebt een mooi strak plafond hebt en je wilt niet om de zoveel meter een sprinklerkop zien, dan kan de concealed sprinkler een uitkomst zijn. Je ziet dan alleen een rond plaatje. Deze plaatjes, net als de sprinklerkop zelf, zijn hittegevoelig. Gelukkig zijn ze wel gevoeliger dan de sprinklerkop. De plaatjes laten grofweg 20 graden kouder al los waardoor de sprinkler naar beneden zakt en de kop geactiveerd wordt.

Ook als je een locatie hebt die “hufter-proof” moet zijn, zoals bijvoorbeeld in hotels of in de gevangenis, dan komen deze concealed sprinklers van pas. Doordat ze niet zichtbaar zijn of uitsteken, kunnen ze minder snel kapot gemaakt worden.

Wandsprinklers

Ook wel sidewall sprinklers genoemd. Weer een open deur: deze sprinklers worden aan de muur geïnstalleerd. In sommige gevallen is het technisch niet mogelijk om de sprinklers in of aan het plafond te monteren.

Het sproeipatroon van dit type sprinklerkop is een halve maan. Ze sproeien zijwaarts en hierdoor worden deze sprinklers met name gebruikt in kleine ruimtes en gangen.

In de meeste gevallen is de brand wel te blussen met een sprinkler uit één van bovenstaande categorieën. Toch komt de UPD-schrijver regelmatig met specifieke eisen die hier niet in vallen. Gelukkig is er nog een breed scala aan overige sprinklerkoppen die wel voldoen aan de vereisten van het UPD.

 

Sprinklers voor speciaal gebruik

ESFR sprinklerkoppen

Early Suppression, Fast Response, oftewel ESFR. De ESFR sprinklers hebben een veel hogere doorlaat dan de standaard sprinklerkoppen. Deze sprinklerkoppen hebben namelijk een doorlaat van K200 of hoger. Concreet betekent dit dat er veel meer water doorheen gaat dan bij standaard type sprinklerkoppen.

Dit is met namelijk belangrijk als de brand snel gesmoord moet worden om grote (financiële) schade te beperken. Je ziet dit type sprinklerkoppen dus ook vaak in magazijnen of plekken met zeer brandbare stoffen.

EC sprinklerkoppen

Extended Coverage (EC) sprinklerkoppen hebben een groter bereik oftewel meer m2 per sprinklerkop. Je hebt dan minder sprinklers en leidingwerk nodig, wat je terugziet in lagere materiaal- en installatiekosten. Wel kunnen deze sprinklers maar tot een K-factor van K160. In de gevallen waar er een hoge K-factor vereist is, kan je dus niet voor een EC-sprinklerkop kiezen. In de praktijk betekent dit dat je EC-sprinklers met name ziet in kantoren. In bijvoorbeeld hallen en magazijnen is de K-factor te hoog en kunnen we geen EC-sprinklers gebruiken.

Droge sprinklerkoppen

Hier kan je een hele blog aan wijden, maar in het kort: in, situaties waar vorst een belangrijke rol speelt, zoals koel- en vriesruimten of buitenruimte gebruik je een zogeheten droogsysteem.

Droge sprinkler koppen zijn eigenlijk hetzelfde standaard (natte) sprinklers, maar gevuld met lucht i.p.v. water. Droge sprinklers zijn het liefst upright, aangezien er anders water in de sprinkler blijft zitten tijdens het testen van het systeem. Dit water krijg je er niet meer uit met alle gevolgen van dien.

Woningsprinklers

Ook wel bekend als residential sprinklers. De naam spreekt voor zich: sprinklers voor in woningen, met name hoge flatgebouwen waar de brandweer moeilijk(er) bij kan komen. Deze zijn ook specifiek ontworpen voor situaties waar (brandbare) meubels veelal tegen de wand aan staan.

Heb je na het lezen van deze blog nog steeds vragen over de verschillende sprinklerkoppen? Neem contact met ons op, we vertellen je er graag meer over! En binnenkort kunnen we het je zelfs laten zien in onze nieuwe pand met volledig uitgeruste oefenhal.

Vorige
Vorige

Samenwerking met Hogeschool Utrecht

Volgende
Volgende

3 verschillende technieken om een brand te blussen