3 verschillende technieken om een brand te blussen 

Elk type brand, zijn eigen blustechniek! Zo wordt er wereldwijd gebruikt gemaakt van brandklasses, waarbij de bron van de brand de brandklasse bepaalt. Elke klasse heeft zijn eigen blusmiddel. VST is specialist in sprinklers en watermist, al kunnen wij je uiteraard ook adviseren over schuim- en blusgas. 

Sprinklers 

Sprinklers komen in vele vormen en maten, maar hun functie is vrijwel altijd hetzelfde: water sproeien op en rondom de brandhaard. In de meeste gevallen wordt er een zogeheten natsysteem geïnstalleerd waarbij er altijd water in de leidingen zit. Als er dan brand uitbreekt, komt er vrijwel meteen water uit de sprinklers.  

Soms kan een natsysteem niet, bijvoorbeeld als er kans op bevriezing is. Met name in vrieshuizen of als de leidingen via de buitenlucht moeten, kunnen de leidingen kapotvriezen. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen mogelijk, denk hierbij aan een droogsysteem waarbij de sprinklerbuizen onder druk staan met lucht i.p.v. met water. Als de sprinkler openspringt dan zakt de druk in de leidingen en even later beginnen de sprinklers te sproeien. 

Afhankelijk van de vereisten van het gebouw is er een nat- of een droogsysteem nodig. 

Watermist 

Watermist gebruikt in feite ook water maar door een ander type sprinklerkop krijg je een waternevel. Doordat het water niet sproeit maar vernevelt, kan het brandblussysteem heel efficiënt omgaan met water. Dit type sprinklerkop, in combinatie met de druk in de leidingen en het systeem, zorgt voor een waternevel die als het ware om het vuur zweeft. Dit heeft meerdere voordelen: de temperatuur daalt sneller en doordat de waterdruppels een blokkade vormen voor zuurstof, verstikt het vuur.  

Met watermist gebruik je minder water dus je hebt ook nog eens minder waterschade. 

 

Schuim- en blusgas 

Sommige branden kan je beter niet met water bestrijden, dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brand vet of olie, zoals een frituurpan. Als je dit met water probeert te blussen wordt de brand alleen maar groter en sterker. Hiervoor heb je speciale brandblussers nodig. Afhankelijk van de brandklasse kies je voor een schuimblusinstallatie of een blusgasinstallatie. VST kan je ook hierin adviseren! 

Wil je meer lezen over onze oplossingen in uitzonderlijke omgevingen? Binnenkort gaan we dieper in op dit onderwerp en de verschillende brandklasses, stay tuned! 

Vorige
Vorige

Sprinklerkoppen = keuzestress?!

Volgende
Volgende

Veiligheid voor alles, deze certificaten zijn ons bewijs