5x kiezen: welke sprinklerkoppen heb ik nodig?

Als je een sprinklersysteem laat installeren moet je aan veel verschillende elementen denken. VST heeft alle kennis in huis om je vakkundig te adviseren maar we helpen je graag alvast een beetje op weg.

1. Plaatsing sprinklers 

Heb je een kantoor, winkel, ziekenhuis of misschien een bedrijfshal? Afhankelijk van de doeleinden van het pand worden sprinklers op verschillende manieren geplaatst. De meeste sprinklers worden aan het plafond bevestigd, maar het komt ook voor dat ze aan de muur gemonteerd of voor het zicht weggewerkt zijn.  

Zo heb je een ruim aanbod aan verschillende type sprinklers, elk met hun eigen toepassing. 

  • Staande sprinklers (upright) 

  • Hangende sprinklers (pendent) 

  • Verborgen sprinklers (concealed) 

  • Wandsprinklers (sidewall) 

  • Droge staande sprinklers (dry upright) 

  • Droge horizontale sprinklers (dry horizontal sidewall) 

  • Woningsprinklers (residential) 

Wil je meer weten over al deze verschillende sprinklers? Houd onze website in de gaten, binnenkort gaan we hier dieper op in.

 

2. Activeringsmechanisme: lokaal of centraal 

Sprinklers worden geactiveerd en beginnen dan te sproeien. Dit kan heel lokaal, 1-2 sprinklers, of in een hele ruimte. In het eerste geval worden de sprinklerkoppen individueel getriggerd door hitte. Sprinklerkoppen zijn voorzien van een hittegevoelig element zoals een glazen bulb of een smeltverbinding die kapot gaat door hitte. De meeste sprinklers hebben zo’n hittegevoelig element.  

Het verschil tussen smeltverbinding en glas bulbs? Smeltverbindingen gaan minder snel kapot door schok- of stootschade vergeleken met de glas bulbs. De smelttijd is echter wél langer waardoor het langer duurt voordat de sprinklers gaan sproeien. VST gebruikt meestal glas bulbs. 

In sommige gevallen waar het vuur zich extreem snel kan verspreiden moeten alle sprinklers in de hele ruimte in 1x keer geactiveerd worden. Hiervoor wordt dan gebruik gemaakt van een branddetectiesysteem of van sprinklers zonder hittegevoelig element.

 

3. Aanspreektemperatuur: hoe heet? 

Kies je voor hitte-gevoelige sprinklers dan moet je rekening houden met de temperatuur waarbij het glazen bulb breekt of de smeltverbinding smelt. Doorgaans is dat 30 graden bovenop de hoogste verwachte temperatuur in de ruimte, hier wordt dan rekening gehouden met de standaardtemperaturen. Deze zijn met kleur aangegeven op de glazen bulbs of de smeltverbindingen. 

 
Aanspreektemperaturen bij smeltverbinding
Aanspreektemperaturen bij glazen bulb
 

4. Reactiesnelheid: hittegevoelig  

De snelheid waarmee een sprinkler reageert wordt uitgedrukt in RTI, Response Time Index. De RTI-waarde geeft de gevoeligheid en snelheid van de sprinkler weer. Een lagere RTI-waarde betekent een hogere gevoeligheid en een kortere reactietijd. 

Je kunt grofweg kiezen uit 3 verschillende categorieën: 

  • RTI â‰¥ 80 (ms)½: standaard response 

  • RTI ≤ 50 (ms)½: quick/fast/Early Suppression Fast Response (ESFR) 

  • RTI tussen 50 (ms)½ en 80 (ms)½: special response   

Hoe dunner de glazen bulb of smeltverbinding, hoe sneller de reactietijd. Een 68 °C sprinkler kan zo tussen 7 en 32 seconde stuk springen. 

 

5. K-factor: liters per minuut bij 1 bar 

Sprinklers gebruiken water, hoeveel water (Q, in liter/minuut) precies hangt af van factoren zoals de doorlaat en de druk op de sprinkler. Deze relatie wordt uitgedrukt in de formule Q = k âˆš p waarbij k de constante is voor de doorlaat. De meeste sprinklers hebben een doorlaat van K-80 of K-115 oftewel 80 of 115 liter per minuut bij een druk van 1 bar. 

In sommige situaties heb je veel meer water nodig om een brand snel te bestrijden. Dan worden er bijvoorbeeld ESFR sprinklerkoppen gebruikt, deze hebben een doorlaat van K-200 en zelfs hoger.  

Welke K-factor nodig is wordt bepaald aan de hand van de brandrisico’s van het pand. 


Heb je sprinklers nodig in jouw pand en zie je door de (sprinkler)bomen het (sprinkler)bos niet meer? VST helpt je graag met dit ingewikkelde vraagstuk. Neem contact met ons op voor een goed gesprek en een offerte.

Vorige
Vorige

Veiligheid voor alles, deze certificaten zijn ons bewijs

Volgende
Volgende

Helderse Courant: "Dat je voldoet aan het Bouwbesluit betekent niet dat je gebouw brandveilig is"