3 tips voor brandpreventie voor logistieke bedrijven

Logistieke bedrijven zijn vaak bijzonder kwetsbaar voor de verwoestende gevolgen van een brand. Rook- en waterschade door brand kan de continuïteit in gevaar brengen, waardevolle voorraad vernietigen en onherstelbare schade toebrengen aan de reputatie van een distributiecentrum.

Het is van cruciaal belang voor eigenaren van logistieke bedrijven om proactief te zijn in het beschermen van hun bedrijfshal en de veiligheid van hun werknemers en tegelijkertijd de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om brandgevaar te voorkomen.

Feit: 11% van de ondervraagde eigenaren van logistieke bedrijven zei zeer bezorgd te zijn over brand, maar minder dan een vijfde nam proactieve stappen om dit te voorkomen.

3 tips voor brandpreventie voor logistieke bedrijven:

  1. Zorg voor een goede inspectie van de machines die je gebruikt en laat ze tijdig onderhouden. Documenteer dit goed wie de machines binnen het distributiecentrum mag gebruiken en maak voor alle medewerkers inzichtelijk wat er moet gebeuren als een machine defect raakt of onderhoud nodig heeft. De belangrijkste oorzaak van bedrijfsbrand is namelijk een verkeerd machinegebruik;

  2. Smeulende sigaretten peuken zijn de op twee na belangrijkste oorzaak van brand. Zorg voor goede voorzieningen rondom het magazijn. Instrueer de mensen die roken wekelijks en leeg de afvalbakken dagelijks;

  3. Een groot deel aantal bedrijfsbranden ontstaat door een aanrijding met het elektrische systeem. Controleer alle elektrische bedrading binnen het pand en zorg dat deze netjes is weggewerkt. Zorg voor een helder actieplan bij aanrijding en hang dit duidelijk in het zicht van de chauffeurs en overige medewerkers.

Regelmatige inspectie is doorgaans vereist door brandinspecteurs tijdens jaarlijkse certificering. Eigenaren van het onroerend goed van logistieke bedrijven moeten goed voorbereide documentatie indienen om te worden gecertificeerd. Als een locatie niet recentelijk is geïnspecteerd, kunnen gemeenteambtenaren bewijzen eisen dat alle passende maatregelen onder normale omstandigheden zijn genomen, zoals de certificering van de sprinklersystemen.

Vorige
Vorige

De 4 poortwachters van (brand-)veilig Nederland

Volgende
Volgende

“In Houten vinden we niet alleen een mooie plek met veel groen”