Wat is een sprinklerinstallatie?

Een sprinklerinstallatie is een goed middel om een beginnende brand te beheersen of te blussen. De installatie bestaat uit sprinklerleidingen met daarop gemonteerd sproeikoppen (sprinklers). De sprinklers hebben een smeltzekering of glasbulb die bij een bepaalde temperatuur stuk springt, zodat ze direct automatisch worden geopend. Hierdoor wordt meteen bluswater op en rondom de brandhaard gesproeid. Dat zorgt er enerzijds voor dat de brand direct bestreden wordt en anderzijds dat de omliggende materialen nat worden en hierdoor niet kunnen ontbranden. 

Wanneer een sprinkler gaat sproeien stroomt er water aan het begin van het leidingnet, waardoor een alarmklep of stromingsschakelaar detecteert dat er ergens brand is. Vervolgens treedt de brandmeldcentrale in het gebouw in werking. 

Of het nu gaat om woningen of bedrijven, een sprinklersysteem mag alleen worden geïnstalleerd door een bedrijf dat is gecertificeerd door een gerenommeerde instantie. Alleen hardware en componenten die door derden zijn getest en goedgekeurd, mogen worden gebruikt.

Verzekeraars stellen hoge eisen aan de brandveiligheid van panden, met name voor nieuwbouw maar steeds vaker ook voor bestaande bouw. VST heeft ervaring met beide.

Indien de sprinklerinstallatie achteraf wordt aangebracht, moet er rekening worden gehouden met de positie van bestaand leidingwerk, elektrische fittingen en waterdruk van het lichtnet. Een wateropslagsysteem kan nodig zijn.

Vorige
Vorige

4 manieren om te groeien bij VST

Volgende
Volgende

De 4 poortwachters van (brand-)veilig Nederland